Pomidorki jako przekąska – tak dobre, że mogę je jeść nawet codziennie. Smak nie do opisania.

Pomidory jako przekąska – to w cale nie musi być sałatka!

Kiedy myślisz o przekąskach z wykorzystaniem pomidora, najczęściej na myśl przychodzą różnego rodzaju sałatki, koreczki etc. Ten przepis pokazuje, że wykorzystanie pomidorów może być znacznie szersze i niesamowicie smaczne.

Poniżej znajdziesz przepis na marynowane pomidory, które zachwycą niejedno podniebienie. Łatwe, smaczne i tanie – przekąska idealna.

Składniki na marynatę do około 2 kg pomidorów:

  • 60 m octu białego
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 60 gr natki pietruszki
  • 100 g cukru
  • 2 średnie papryki
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Umyte pomidory pokrój w zależności od preferencji – w plastry lub ćwiartki, a następnie usuń twarde fragmenty z łodygą. Poprzekładaj do słoików, pamiętając, żeby nie ugniatać ich za bardzo.

Następnie oczyść z nasion paprykę i pokrój w plasterki. Natkę posiekaj, a czosnek pokrój w dużą kostkę. Dodaj resztę składników i za pomocą blendera uzyskaj gładką masę.

Powstałą marynata zalej słoiki z pomidorami, dobrze zakręć. Przechyl słoiki do góry dnem i odstaw na noc do lodówki. Rano będą gotowe do spożycia!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!