Pola Elizejskie – pyszna sałatka na świąteczny stół. Na przyjęciu każdy był nią zachwycony

Dziś chciałabym przedstawić wam unikalny przepis na sałatkę, która idealnie prezentuje się na niedzielnym stole. A przepis jest unikalny z tego względu, że otrzymałam go od mamy, która świetnie gotuje i modyfikuje swoje przepisy. „Pola Elizejskie” to oryginalna sałatka, która wygląda nietypowo, ale za to ma nieziemski smak.

Składniki sałatki:

  • 200 g wędzonej kiełbasy,
  • 200 g twardego sera,
  • 3 jajka,
  • 1 świeży ogórek
  • pomidor,
  • majonez,
  • zioła do smaku oraz sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Tą sałatkę układa się warstwami, niektóre z składników są na wierzchu w formie pasków, które przedziela majonez. Najpierw ugotuj jajka na twardo, następnie zetrzyj je na tarce o najgrubszych oczkach, natomiast ser zetrzyj na drobnych oczkach, ogórki pokrój w paski.

Pomidory także pokrój w paski, jeśli mają dużo miąższu usuń nadmiar nasion. Kiełbasę również pokrój w paski. W szklanej lub innej przeźroczystej misce układaj składniki warstwami. Zostaw trochę do dekoracji.

  • 1 warstwa starty ser oraz majonez,
  • 2 warstwa kiełbasa oraz majonez,
  • 3 warstwa starte jajka oraz majonez,
  • 4 warstwa pomidory oraz majonez,
  • 5 warstwa ogórki oraz majonez

Górę sałatki ozdabiamy wedle uznania, posypując ziołami całą górę tej smacznej sałatki.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!