Pyszne placki z ziemniakami – ulubiony przysmak mojej babci. Cały sekret tkwi w nadzieniu

Miękkie i przepyszne placki z ziemniakami to ulubiony przysmak mojej babci. Mówi, że cały sekret tego dania tkwi w nadzieniu. Powinno być aromatyczne i soczyste, a ciasto miękkie i delikatne. W tym daniu zbiegają się wszystkie cechy idealnych placków!

Możesz je łatwo zabrać ze sobą do pracy ,szkoły czy na piknik. Zjeść je na obiad, sycącą kolację czy po prostu jako szybką i smaczną przekąskę.

Składniki

  • Ziemniaki – 4 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Mąka pszenna – 2,5 szklanki
  • Koper – 1 pęczek
  • Drożdże suche – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1 łyżka
  • Olej słonecznikowy – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku
  • Sól – do smaku

Przygotowanie

Ugotuj ziemniaki. Zalej je wrzątkiem i pozostaw pod pokrywką. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę, podsmaż na maśle na złoty kolor i dopraw pieprzem.

Odcedź ziemniaki i ugnieć na puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj posiekany koperek i podsmażoną cebulę. Wymieszaj składniki. Do miski wlej 1 szklankę wody z odcedzonych ziemniaków dodaj drożdże, cukier i łyżeczkę soli. Wymieszaj płyn i przesiej do niego mąkę.

Zagnieć ciasto, przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut.
Następnie podziel ciasto na pół. Posyp deskę mąką i zroluj każdy kawałek w rulon. Pokrój je na równe kawałki.

Rozwałkuj każdy na płaskie, owalne placki i umieść nadzienie na środku każdego. Połącz brzegi ciast i zlep je tak, aby nie były widoczne łączenia.

Umieść placki na rozgrzanej patelni i smaż przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor.

Danie najlepiej podawaj lekko schłodzone, nabiera szczególnego smaku z sosem śmietanowym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!