Pyszne placki z kapusty w 15 min – Nikt nie robi lepszych, 15 min i gotowe

Jeśli jesteś fanem kapusty, musisz koniecznie poznać ten przepis! Wystarczy zaledwie kwadrans na przygotowanie i możesz się cieszyć niebiańską ucztą!

Placki z kapusta zawierają niewielką ilość kalorii, z tego względu będą świetną propozycją dla osób dbających o linię. Świetnie sprawdzą się zarówno jako śniadanie jak i danie obiadowe. Gotów? Do roboty!

Potrzebne składniki:

  • 400 g kapusty
  • jajko
  • cebula
  • 200 ml kefiru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Posiekaj około połowę główki kapusty, tak by w efekcie powstało 400 g posiekanej kapusty. Umieść ją w misce. Cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do miski z kapustą.

Po wymieszaniu dodaj jeszcze  kefir, mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ponownie wszystko wymieszaj tak, by powstała masa gęsta o konsystencji śmietany. Dopraw pieprzem i solą. Znów starannie wymieszaj. Odstaw całość na siedem minut.

Olej rozgrzej na patelni i umieść na niej placki, tak jak robi się to w przypadku placków ziemniaczanych. Usmaż po obu stronach aż uzyskają piękny, złocisty odcień.

Jeśli chcesz usunąć nadmiar tłuszczu, możesz w tym celu użyć ręcznika papierowego.

Gotowe placki można serwować z dodatkiem różnych sosów, w zależności od tego co lubisz. Świetnie komponują się również z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Spokojnie możesz podawać je też bez żadnych dodatków, gdyż smakują wybornie! Nie zapomnij podzielić się przepisem ze znajomymi. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!