Najsmaczniejsza moim zdaniem jest ta wersja, która jest typowa dla południowo-zachodnich landów Niemiec. Tę odmianę placka śliwkowego przygotowuje się na cieście drożdżowym, a z wierzchu posypuje kruszonką.
Gdy placek już się upiecze, jest kruchy (przypomina nieco kruche ciasto), ale do tego jest niesamowicie nasycony owocowym sokiem. Za to śliwki stają się w tym wypieku przepyszną, słodko-kwaśną marmoladą.
Ciepłe mleko wklej do kubka, a potem dodaj do niego 2 łyżki cukru, drożdże i następnie dobrze wymieszaj. 300 g mąki pszennej przesiej do dużej, głębokiej miski, dodaj 50 g roztopionego masła oraz szczyptę soli. Do tak przygotowanej mieszanki wlej mleko z drożdżami, a potem zagnieć miękkie ciasto. Odstaw ciasto na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie godziny rozłóż ciasto cienką warstwą na dobrze natłuszczonej formie. Zadbaj o to, by ciasto miało niskie boki. Przygotuj śliwki – przekrój je na pół i usuń z nich pestki. Ułóż owoce na cieście w formie, a następnie umieść formę w ciepłym miejscu i pozostaw na 15-20 minut.
Masło, które pozostało, utrzyj z cukrem i mąką. Tak powstałą kruszonką posyp śliwki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasto przez ok. 25–35 minut.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.