Smaczny, a w dodatku tani przepis na ciasteczka. Bez pieczenia, idealny na weekend.

Dzięki temu przepisowi zachwycisz każdą sąsiadkę i przyjaciółkę, która przyjdzie do Ciebie na ploteczki. Idealny deser dla całej rodziny i świetny dodatek do porannej kawki. Musisz go znać!

Potrzebujesz:

Spód:

  • 150 g waniliowych herbatników
  • 150 g kakaowych herbatników

Krem:

  • 250 g gotowanego mleka skondensowanego
  • 600g kwaśnej śmietany

Do dekoracji:

  • 100 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g orzechów włoskich
  • 80 g gorącej czekolady
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • Przepis jest na formę o wymiarach 22 x 28 cm

Zabieramy się do pracy:

Wyłóż formę folią spożywczą. Na dnie rozłóż herbatniki. Kakaowe i waniliowe ciastka umieszczaj na wzór szachownicy.

Przygotuj krem – do miski wlej śmietanę i dodaj mleko skondensowane. Ubijaj mikserem, aż składniki nie połączą się w jednolitą masę. Wyłóż połowę kremu na herbatniki. Następnie na masę znów wyłóż ciastka na wzór szachownicy

Wykładaj naprzemiennie krem z herbatnikami, ostatnią warstwą powinna być śmietankowa masa. Wstaw na godzinę do lodówki.

Po godzinie zrób szybką dekorację – Serek mascarpone ubij z cukrem pudrem. Wyjmij deser z formy i nałóż mascarpone na boki, a następnie obsyp je posiekaną lub startą na tarce czekoladą. Górę deseru udekoruj orzechami włoskimi.

Idealny deser gotowy!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!