Smaczny, a w dodatku tani przepis na ciasteczka. Bez pieczenia, idealny na weekend.
2 045
Dzięki temu przepisowi zachwycisz każdą sąsiadkę i przyjaciółkę, która przyjdzie do Ciebie na ploteczki. Idealny deser dla całej rodziny i świetny dodatek do porannej kawki. Musisz go znać!
Potrzebujesz:
Spód:
150 g waniliowych herbatników
150 g kakaowych herbatników
Krem:
250 g gotowanego mleka skondensowanego
600g kwaśnej śmietany
Do dekoracji:
100 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
100 g orzechów włoskich
80 g gorącej czekolady
50 g mielonych orzechów włoskich
Przepis jest na formę o wymiarach 22 x 28 cm
Zabieramy się do pracy:
Wyłóż formę folią spożywczą. Na dnie rozłóż herbatniki. Kakaowe i waniliowe ciastka umieszczaj na wzór szachownicy.
Przygotuj krem – do miski wlej śmietanę i dodaj mleko skondensowane. Ubijaj mikserem, aż składniki nie połączą się w jednolitą masę. Wyłóż połowę kremu na herbatniki. Następnie na masę znów wyłóż ciastka na wzór szachownicy
Wykładaj naprzemiennie krem z herbatnikami, ostatnią warstwą powinna być śmietankowa masa. Wstaw na godzinę do lodówki.
Po godzinie zrób szybką dekorację – Serek mascarpone ubij z cukrem pudrem. Wyjmij deser z formy i nałóż mascarpone na boki, a następnie obsyp je posiekaną lub startą na tarce czekoladą. Górę deseru udekoruj orzechami włoskimi.