Pijana zakonnica – to przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej
142 212
Ciasto Pijana Zakonnica- nada się na każdą okazję. Spróbuj a nie pożałujesz!
Składniki na biszkopt:
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
3 łyżki mąki tortowej
7 łyżek cukru
7 jajek
Zaczynamy od ubicia białek i stopniowo dodajemy sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy ocet. Delikatnie wszystko mieszamy.
Przekładamy ciasto do brytfanny o wymiarach 26/28cm. Do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy ok 45 minut. Używając termoobiegu pamiętajmy że ciasto pieczemy w niższej temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu gdy biszkopt lekko przestygnie należy zrobić otwory na około połowę wysokości, najlepiej drewnianą łyżką.