Pijana zakonnica – to przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej

Ciasto Pijana Zakonnica- nada się na każdą okazję. Spróbuj a nie pożałujesz!

Składniki na biszkopt:

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 7 łyżek cukru
  • 7 jajek

Zaczynamy od ubicia białek i stopniowo dodajemy sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy ocet. Delikatnie wszystko mieszamy.

Przekładamy ciasto do brytfanny o wymiarach 26/28cm. Do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy ok 45 minut. Używając termoobiegu pamiętajmy że ciasto pieczemy w niższej temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu gdy biszkopt lekko przestygnie należy zrobić otwory na około połowę wysokości, najlepiej drewnianą łyżką.

Składniki na krem:

  • 1/2 kostki margaryny bądź masła
  • szklanka wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • ok. 100/200 ml. wódki

Należy rozpuścić składniki w tak zwanej kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy 1/2 szklankę wody, gotujemy ją na wolnym ogniu. W między czasie przygotowujemy składniki: margarynę, kakao, wodę, cukier. Wkładamy do metalowej miseczki i umieszczamy w garnku. Cały czas mieszamy aż składniki utworzą jednolitą masę. Na koniec dodajemy wódkę i odstawiamy do wystygnięcia.

Wystygnięty krem przelewamy na biszkopt tak by jednolicie pokrył wszystkie zakamarki.

Składniki na wierzch ciasta:

  • 1 fix do śmietany
  • 2 kokosowe princessy bądź inne tego typu batoniki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 0,75 litra śmietanki kremówki ( 3 opakowania )

Śmietanę ubijamy z fixem i stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy równomiernie na wierzch naszego ciasta. Ścieramy batoniki i posypujemy górę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!