Pijana zakonnica – to przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej

Ciasto Pijana Zakonnica- nada się na każdą okazję. Spróbuj a nie pożałujesz!

Składniki na biszkopt:

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 7 łyżek cukru
  • 7 jajek

Zaczynamy od ubicia białek i stopniowo dodajemy sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy ocet. Delikatnie wszystko mieszamy.

Przekładamy ciasto do brytfanny o wymiarach 26/28cm. Do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy ok 45 minut. Używając termoobiegu pamiętajmy że ciasto pieczemy w niższej temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu gdy biszkopt lekko przestygnie należy zrobić otwory na około połowę wysokości, najlepiej drewnianą łyżką.

Składniki na krem:

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!