Pierś z kurczaka, wypełniona szpinakiem i serem, czosnkiem. To danie, który pokochasz <3

Idealne danie aby zaskoczyć gości. Robi się je bardzo szybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami i lekką sałatką.

 

Składniki

  • 6 pojedynczych piersi kurczaka
  • opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Rozmrożony szpinak smażyć na maśle żeby cała woda odparowała. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 min. Dodać śmietanę, już nie smażąc i nadzienie jest gotowe.

Każdą z piersi rozciąć, ale nie do końca tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełnić farszem, a na wierzch nadzienia położyć żółty ser. Piersi doprawić solą.

Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 2 części, z obu stron naciąć paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi, ponieważ pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta. Na ciasto położyć pierś i zawinąć ciasto, tak jak widać na zdjęciu.

Zawinięte piersi położyć na papier do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić na środkową półkę do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na ok. 40 min.

Ciasto powinno się ładnie zrumienić. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!