Pieczone ziemniaki z czosnkiem w rękawie. Są tak smaczne, że mogę je robić codziennie.

Puree ziemniaczane, ziemniaki w mundurkach, smażone, duszone … Uwielbiamy wszystkie te metody przyrządzania ziemniaków, ale mamy ochotę zjeść czasem coś nowego.

Mam świetny pomysł dla zabieganych gospodyń domowych – pieczone ziemniaki z czosnkiem w rękawie. Są smaczne, że ich smak zapierające dech w piersiach.

Poza tym nie musisz myć potem blachy do pieczenia i szorować piekarnik z tłustych plam. Ich gotowanie to czysta przyjemność!

ziemniaki z zielenią

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz i przyprawy do ziemniaków do smaku
  • rękaw do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Umyj i oczyść bulwy. Jeśli masz młode ziemniaki, upiecz je ze skórką. Potnij duże ziemniaki na ćwiartki.

Przekłuj ziemniaki drewnianym szpikulcem w kilku miejscach. Drobno posiekaj zioła, przeciśnij czosnek przez praskę.

W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, zioła, musztardę, przyprawę do ziemniaków, sól i pieprz. Do ziemniaków dodaj tę mieszankę i dobrze wymieszaj.

Umieść ziemniaki w rękawie i zrób w nim kilka nakłuć.

Połóż je na blaszce do pieczenia. Piecz ziemniaki w temperaturze 180–200 stopni przez 40–60 minut.

W celu uzyskania złotej skorupki, 10 minut przed końcem pieczenia, odetnij górną część rękawa i ustaw tryb grillowania.

Smacznego!

Od dawna szukałam prostego przepisu na pyszne zapiekane ziemniaki, próbowałam wielu opcji, ale żadna nie była tak pyszna jak ta! Pamiętaj udostępnić przepis znajomym na Facebooku!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!