Pieczone ziemniaki z czosnkiem w rękawie. Są tak smaczne, że mogę je robić codziennie.
49 534
Puree ziemniaczane, ziemniaki w mundurkach, smażone, duszone … Uwielbiamy wszystkie te metody przyrządzania ziemniaków, ale mamy ochotę zjeść czasem coś nowego.
Mam świetny pomysł dla zabieganych gospodyń domowych – pieczone ziemniaki z czosnkiem w rękawie. Są smaczne, że ich smak zapierające dech w piersiach.
Poza tym nie musisz myć potem blachy do pieczenia i szorować piekarnik z tłustych plam. Ich gotowanie to czysta przyjemność!
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki soli
pieprz i przyprawy do ziemniaków do smaku
rękaw do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Umyj i oczyść bulwy. Jeśli masz młode ziemniaki, upiecz je ze skórką. Potnij duże ziemniaki na ćwiartki.
Przekłuj ziemniaki drewnianym szpikulcem w kilku miejscach. Drobno posiekaj zioła, przeciśnij czosnek przez praskę.
W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, zioła, musztardę, przyprawę do ziemniaków, sól i pieprz. Do ziemniaków dodaj tę mieszankę i dobrze wymieszaj.
Umieść ziemniaki w rękawie i zrób w nim kilka nakłuć.
Połóż je na blaszce do pieczenia. Piecz ziemniaki w temperaturze 180–200 stopni przez 40–60 minut.
W celu uzyskania złotej skorupki, 10 minut przed końcem pieczenia, odetnij górną część rękawa i ustaw tryb grillowania.
Smacznego!
Od dawna szukałam prostego przepisu na pyszne zapiekane ziemniaki, próbowałam wielu opcji, ale żadna nie była tak pyszna jak ta! Pamiętaj udostępnić przepis znajomym na Facebooku!