Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach – palce lizać. Cygańska Pieczeń.

Dziś na obiad polecamy oryginalny przepis na pieczeń cygańską. Jest to również idealne danie, kiedy chcesz zrobić wrażenia na swoich gościach, z pewnością zachwyci ich ten niesamowity smak!

Składniki:

  • 6 kawałków wieprzowiny
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 4 cebule
  • 10 kawałków boczku
  • 700 ml bulionu wieprzowego
  • 500 ml czerwonego wina
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • musztarda
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Rozbij kawałek mięsa oprósz solą i pieprzem. Pokroić cebulę w piórka i ogórki na plasterki

Posmaruj plastry mięsa musztardą, połóż na nie 2 plasterki boczku i kilka krążków ogórka i cebuli. Powtarzaj tą czynność aż skończą Ci się plasterki mięsa. Teraz zwiąż mięso sznurkiem.

Wlej olej na patelnię, rozgrzej i podsmaż drobno posiekana cebulkę. Dodaj warzywa z mieszanki i duś na małym ogniu aż będą miękkie. Dodaj bulion wieprzowy oraz  koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

Następnie dodaj czerwone wino i gotuj przez kolejne 5 minut. Umieść mięso w naczyniu do pieczenia, zalej je przygotowanym sosem z warzywami i włóż do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180 ° C przez około 2 do 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Pieczeń jest doskonała z tłuczonymi ziemniakami. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!