Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk: Obfite ciasto z pieczarkami, mięsem mielonym i serem.

Obfite ciasto z pieczarkami z różnymi rodzajami sera, mięsem mielonym i zieloną fasolką. Możesz użyć różnych składników w zależności od gustu.

SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z  cytryny

Do nadzienia:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g tartego sera
  • 400 g grzybów
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 200 g zielonej fasolki
  • olej
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej olej na patelni i usmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj mięso i krótko podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. W rondelku zagotuj wodę, dodaj ryż i gotuj przez 15 minut. Odcedź i osusz ryż. Ser grubo zetrzyj. Wymieszaj jajka i dodaj sól, sok z cytryny, sodę oczyszczoną, jogurt i na koniec mąkę.

Wszystko wymieszaj mikserem ręcznym. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułóż pieczarki (lub świeże pieczarki podsmażone na patelni) na papierze do pieczenia. Z tartego sera, ryżu, mielonej wołowiny, fasolki szparagowej (lub innych warzyw – do smaku).

Najpierw ugotuj fasolę w osolonej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem – ważne, aby fasola była sucha, w przeciwnym razie całe ciasto będzie moczone. Na koniec przygotowane ciasto wyłożyć na zieloną fasolkę i całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C przez ok. 40 – 45 minut.

Wyjmij upieczone ciasto i pozwól mu trochę ostygnąć. Zdejmij krawędź patelni, połóż talerz na wierzchu ciasta i odwróć go. Zdejmij papier do pieczenia i pozwól, aby ciasto całkowicie ostygło. Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!