Pasztety lubi każdy, są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dodatkowym ich plusem jest to, że można je przygotować z wyprzedzeniem, a następnie podać w wybranym czasie jako dodatek do pysznego, sycącego śniadania lub apetyczną przekąskę.
Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na ten pyszny mięsny pasztet. Rezultat zachwyci nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza!
Obierz i pokrój marchewki na kilka części, umyj pierś. Włóż pierś z kurczaka i marchewkę do małego rondla. Zalej je wodą, solą i w razie potrzeby, dodaj ziarna pieprzu.
Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania do bulionu dodaj 2 liście laurowe. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Pokrój cebulę bardzo drobno i zalej ją octem, najlepiej jabłkowym. Pozostaw cebulę do zamarynowania na 5 minut, przygotowując jednocześnie pasztet.
Usuń kość z piersi kurczaka, oddziel mięso od skóry jeśli jest to konieczne. Przemiel marchewkę i kurczaka przez maszynę do mięsa.
Do powstałej masy dodaj ugotowane jajka starte na tarce. Następnie bardzo drobno posiekaj koperek. Odcedź ocet z cebuli. Wymieszaj ze wszystkimi składnikami. I nie zapomnij popieprzyć i posolić pasztetu.
Delikatna i sycąca przekąska jest już gotowa! Będzie smaczniejsza, jeśli zostanie podane ze świeżą pietruszką.Możesz również podawać pastę na grzankach.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.