Pyszne czosnkowe paluszki serowe – nie możemy się doczekać, aż ostygną: Każdy ma ochotę na nie. Tutaj przepis

Doskonały przepis na czosnkowe paluszki. Doskonałe na imprezę i każde święto!

Osobiście robię co najmniej dwie porcje na raz, każdą z innym serem – koniecznie wypróbuj zarówno wersję z serem bałkańskim, jak i mozzarellą. Te paluszki na pewno przypadną Ci do gustu!

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • drożdże instant 5 g
  • 8 g cukru
  • 4 g soli
  • 15 g oleju
  • 120 ml letniej wody

Warstwa czosnkowa:

  • 10 g przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 20 g roztopionego niesolonego masła
  • 30 g serka śmietankowego

Na wierzch:

  • 280 g mozzarelli lub sera bałkańskiego
  • parmezan
  • oregano (opcjonalnie pietruszka)

Przygotowanie:

Wymieszaj cukier, drożdże i ciepłą wodę.

Mąkę wymieszaj z solą i dodaj mieszankę z drożdżami.

Rozpocznij wyrabianie ciasta, dodawaj porcjami olej.

Wyrób jednolite ciasto, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce.

W międzyczasie przygotuj sos z czosnku, sera i masła.

Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką desce.

Posmaruj mieszanką czosnkową.

Posyp serem i oregano.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i upiecz.

Piecz w 210 stopniach przez 8-10 minut.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!