Pyszne pączki na skondensowanym mleku – prawdziwy smak dzieciństwa. Lepszych nie jadłam

Pączki na skondensowanym mleku to prawdziwy smak dzieciństwa, a same pączki są nie tylko delikatne, ale również miękkie i niezwykle puszyste.

Przepis pochodzi z czasów sowieckich, w których był niezwykle popularny i można go było znaleźć w zeszycie każdej ówczesnej Pani domu. Przygotowanie pączków jest proste i trwa dosłownie chwilę, za to gotowe pączusie będą znikały ze stołu w trybie ekspresowym.

Do przygotowania pączków na skondensowanym mleku będą potrzebne następujące składniki:

  • mleko skondensowane – 1 puszka,
  • jajka – 2 sztuki,
  • mąka pszenna,
  • odrobina soli i sody oczyszczonej,
  • olej, który użyjemy do smażenia,
  • cukier puder, którym posypiemy gotowe pączki.

W pierwszej kolejności rozbij i roztrzep jajka, wymieszaj z mlekiem skondensowanym, następnie dodaj sodę oraz sól, połącz składniki. Do płynnych składników dosypuj partiami mąkę, aż uzyskasz trwałe, miękkie i lekko lepiące się ciasto.

Tak przygotowane ciasto wyłóż na suchą stolnicę i rozwałkuj, tworząc z niego walec. Rozwałkowane w ten sposób ciasto krój na kawałki o długości 2 góra 3 cm, z których uformować należy kulki.

Do wysokiego garnka wlewamy olej, następnie go podgrzewamy i wkładamy pączki, smażymy je z obu stron na złoty kolor, ma małym ogniu. Pamiętaj przy zbyt wysokiej temperaturze pączki z zewnątrz się spalą natomiast w środku pozostaną nie upieczone.

Jeśli pączki uzyskały złoty kolor wyjmij je i odsącz na papierowym ręczniku kuchennym, następnie przełóż je na talerz i posyp cukrem pudrem. Twoje pączki ze skondensowanego mleka są gotowe do jedzenia, smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!