Domowy syrop na kaszel z cebuli i łupin orzecha włoskiego

Ten prosty, naturalny napar to skuteczny sposób na poradzenie sobie z uciążliwym kaszlem.

Przepis na leczniczą herbatkę z cebuli i orzechów włoskich jest przekazywany przez babcie już od dawna. Nic w tym dziwnego, gdyż szybko łagodzi ona kaszel zarówno suchy, jak i mokry.

Cebulowo-orzechowy syrop jest całkowicie naturalnym panaceum przeciwkaszlowym. Do jego przygotowania wykorzystuje się składniki powszechnie znane ze swoich właściwości łagodzących, odkażających i wspomagających odporności. Dodatkowo, syrop ten można podawać również dzieciom.

Dlaczego orzech włoski?

Do zrobienia syropu potrzebne są łupiny orzechów włoskich. Poza łagodzeniem kaszlu wykazują one szereg innych leczniczych właściwości:

  • działanie przeciwzapalne
  • wsparcie regeneracji oskrzeli
  • zapobieganie objawom grypy
  • regulacja poziomu cukru we krwi
  • przeciwdziałanie wypadaniu włosów, a także poprawa ich wyglądu
  • pozytywne oddziaływanie na stan skóry
  • pomoc przy rzucaniu palenia – hamowanie głodu nikotynowego

Herbata z łupin orzechów włoskich na kaszel

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 6-8 łupin orzechów włoskich
  • 2 plastry imbiru
  • 1 laska cynamonu (możesz zamienić ją na pół łyżeczki mielonego cynamonu)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 litry wody

Przygotowanie

Podstawą tego przepisu jest użycie nieobranej ze skórki cebuli oraz łupin orzechów włoskich. Jeśli nie masz łupin orzecha włoskiego, możesz zastąpić je łupinami innych orzechów (np. laskowych).

Staranie umyj i oczyść cebulę. Pokrój ją na plastry. Łupiny orzechów również starannie umyj. Wrzuć cebulę oraz orzechy do garnka, zalej 2 l wody, dodaj cynamon. Gotuj aż woda zacznie wrzeć, następnie przykryj i pozostaw na małym ogniu na 15 minut.

Zdejmij garnek z herbatą z kuchenki, odstaw na 30 minut. Następnie odcedź herbatę, dodaj starty imbir i miód. Napar pij na ciepło, 3 razy w ciągu dnia jedną szklankę.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!