Przekładańce to ciasta, które robi się szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i porazi sobie z nimi nawet laik kulinarny.
Dzisiaj pokażę Ci ciasto, które zachwyci Twoich gości, a składniki do jego przygotowania znajdziesz w większości sklepów. Dodatkowo, deser, który dziś Ci polecam, nie zrujnuje Ci portfela! Orzechowiec poleca się do kawy!
SKŁADNIKI:
ciasto
- 2 jajka,
- 80 g cukru,
- 50 ml oleju,
- 100 g pokruszonych biszkoptów,
- 100 g orzeszków ziemnych,
- łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 3 żółtka,
- 5 łyżek cukru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 700 ml mleka,
- 100 g masła,
- 300 ml śmietanki 30%
Najpierw przygotuj ciasto. Weź dwie miski i do jednej wbij żółtka, do drugiej białka. Utrzyj żółtka z 40 g (czyli połową) cukru, na sam koniec ucierania dodaj olej, pokruszone biszkopty, orzeszki i proszek do pieczenia. Białka ubij z pozostałą ilością cukru i wymieszaj delikatnie obie masy.
Nagrzej piekarnik na 180°C i przygotuj blaszkę 40×28 cm, wykładając ją papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto, włóż do piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Po ostygnięciu przekrój ciasto na dwa cieńsze płaty.
Kiedy ciasto stygnie, przygotuj krem. Zagotuj 500 ml mleka, pozostałe 200 ml wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu, żółtkami oraz cukrem. Do gotującego się mleka wlej masę budyniową, gotuj na małym ogniu i mieszaj, aż do uzyskania kremu o gęstej konsystencji.
Wcześniej roztop masło i dodawaj je stopniowo (najlepiej po łyżce) do masy budyniowej. Pamiętaj, aby z każdym dodaniem masła mieszać masę.
Zostaw masę do lekkiego ostudzenia. Kiedy będzie jeszcze delikatnie ciepła, wyłóż ją na jeden z płatów ciasta i ostrożnie przykryj drugim. Śmietankę 30% ubij na sztywno. Jeśli chcesz, aby deser był słodszy, możesz do niej dodać trochę cukru wanilinowego.