Lepiej zrób więcej słoików: 2 kg pomidorów, 1,5 kg ogórków, papryka, czosnek… powstają pyszne ogórki w pomidorach.

To danie przypomina nieco węgierskiego leczo. Tylko oprócz słodkiej papryki stosuje się ogórki. Może być podawana na ciepło lub na zimno.

Tę delikatną przystawkę najlepiej przygotowywać w sezonie. Warzywa latem mają bogaty smak i zawierają więcej cennych substancji.  Jest bardzo ekonomiczna, jak i smaczna. Możesz podawać ją z mięsem i rybami itp.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 1,5 kg ogórków
  • 500 g papryki
  • 100 g chilli
  • 2 główki czosnku
  • pietruszka, koperek do smaku
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml octu winnego
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Pokrój pomidory na duże plastry i posiekaj w blenderze, aby uzyskać gładką konsystęcje.

Paprykę obierz z nasion, także posiekaj w blenderze i dodaj do pomidorów. Dodaj również do warzywa posiekany czosnek i chilli. Dostosuj ilość pieprzu do smaku! Włóż sos pomidorowy na kuchenkę.

Pokrój ogórki na plasterki.

Gdy sos się zagotuje, dodaj olej, ocet, sól i cukier, a na końcu ogórki.

Dodaj posiekane zioła. gotuj przez 20 minut. Następnie włóż do wysterylizowanych słoików i gotowe!

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!