Smakują Ci słone przekąski. W takim razie powinieneś spróbować gruzińskich ogórków. Przepis.
20 563
Dbając o linię należy uważać na to co się je, dlatego lekko słone gruzińskie ogórki będą świetną przekąską.
W sklepowych warzywniakach coraz więcej ogórków, a w głowach coraz więcej myśli o przetworach z ich udziałem. Jeżeli kochasz ogórki pod każdą postacią w Twojej spiżarni nie może zabraknąć gruzińskich ogórków. Poza solą do tej przystawki dodawane są zioła i inne przyprawy, to dodaje im wyjątkowego aromatu. Są gotowe już następnego dnia po przygotowaniu.
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
3 średnie ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżki soli
1/2 pęczka kolendry
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Przygotuj plastikowy pojemnik z pokrywką. Ogórki umyj i pokrój w ciężkie plastry, włóż je do pojemnika. W moździerzu dokładnie wymieszaj paprykę, kminek, sól oraz cukier.
Obsyp je przygotowaną mieszanką ziół. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do warzyw. Kolendrę posiekaj i wsyp do pojemnika, następnie go zamknij. Potrząsaj delikatnie pojemnikiem, aby wszystko się wymieszało i włóż do lodówki.