W sklepowych warzywniakach coraz więcej ogórków, a w głowach coraz więcej myśli o przetworach z ich udziałem. Jeżeli kochasz ogórki pod każdą postacią w Twojej spiżarni nie może zabraknąć gruzińskich ogórków. Poza solą do tej przystawki dodawane są zioła i inne przyprawy, to dodaje im wyjątkowego aromatu. Są gotowe już następnego dnia po przygotowaniu.
Przygotuj plastikowy pojemnik z pokrywką. Ogórki umyj i pokrój w ciężkie plastry, włóż je do pojemnika. W moździerzu dokładnie wymieszaj paprykę, kminek, sól oraz cukier.
Obsyp je przygotowaną mieszanką ziół. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do warzyw. Kolendrę posiekaj i wsyp do pojemnika, następnie go zamknij. Potrząsaj delikatnie pojemnikiem, aby wszystko się wymieszało i włóż do lodówki.