Lubisz szybkie i proste w wykonaniu ciasta – Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przepisu na szarlotkę z twarogiem.

Utrzeć masło z cukrem przy pomocy miksera. Następnie dodać jajka, nadal ucierając. Kiedy będzie gotowe dodać sól oraz proszek do pieczenia. Następnie powoli dodawać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Gotowe ciasto (powinno dać się uformować w kulę) owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 40 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie równe części. Połowę przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.  Przygotować nadzienie.

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć jabłka. Przygotowane jabłka posypać cukrem waniliowym i cynamonem, wymieszać.  W osobnej misce połączyć twaróg ze śmietaną, cukrem i jajkiem. Powinna wyjść jednolita masa.  Na wcześniej rozwałkowanym cieście układać naprzemiennie, obok siebie łyżką porcję jabłek i sera. Całość powinna utworzyć wzór szachownicy.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!