Lubisz szybkie i proste w wykonaniu ciasta – Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przepisu na szarlotkę z twarogiem.
15 983
Utrzeć masło z cukrem przy pomocy miksera. Następnie dodać jajka, nadal ucierając. Kiedy będzie gotowe dodać sól oraz proszek do pieczenia. Następnie powoli dodawać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto (powinno dać się uformować w kulę) owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 40 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie równe części. Połowę przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Przygotować nadzienie.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć jabłka. Przygotowane jabłka posypać cukrem waniliowym i cynamonem, wymieszać. W osobnej misce połączyć twaróg ze śmietaną, cukrem i jajkiem. Powinna wyjść jednolita masa. Na wcześniej rozwałkowanym cieście układać naprzemiennie, obok siebie łyżką porcję jabłek i sera. Całość powinna utworzyć wzór szachownicy.