Unikalny przepis, w sklepie go nie kupisz. Czekoladowe ciasto cioci.

Ten przepis jest idealny dla miłośników czekolady i wszystkich łasuchów, wielbiących słodycze.

Takie ciasto nie tylko świetnie sprawdzi się na rodzinne uroczystości, ale uraczy także podniebienia domowników, gdy najdzie ochota na małe co-nie-co. Doskonała alternatywa dla gotowych ciastek ze sklepu! Jeśli raz spróbujesz tego przepisu – już nigdy nie zechcesz z niego zrezygnować. To świetne ciasto dla fanów czekolady w każdej postaci. Potrzebujesz kilku istotnych składników do stworzenia ciasta i masy:

Do przygotowania ciasta:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżek mleka,
  • 6 łyżek oleju,
  • 8 łyżek mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g rodzynek

Do przygotowania masy:

  • 100 ml bitej śmietany lub śmietanki 30%,
  • 100 g masła,
  • 300 g mascarpone,
  • skórka z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki mleka i tabliczka czekolady (do polewy)

Przygotowanie krok po kroku

Na początek ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj olej i mleko. Po połączeniu składników dosyp mąkę i rodzynki. Blaszkę delikatnie posyp mąką i rozprowadź równomiernie masę.

Ciasto piecz przez około pół godziny w 180-200 stopniach. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia i zacznij przygotowywać masę – mascarpone rozgnieć ze śmietanką i cukrem, miękkim masłem oraz skórką z cytryny (opcjonalnie możesz dodać również kilka kropel aromatu waniliowego).

Rozpuść czekoladę w rondelku i połącz ją z mlekiem, tworząc delikatną polewę do ciasta. Masę rozprowadź równomiernie na cieście, a na koniec udekoruj je polewą czekoladową.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!