Zdradzamy sekretny przepis podawany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Napoleon – ciasto z patelni.

Ten przepis został mi podany wiele lat temu przez mamę mojego przyjaciela! Od tego czasu próbowałem wielu różnych „Napoleonów”, ale zawsze wracam do tego przepisu, jest według mnie najlepszy!

Składniki do ciasta:

  • Mąka – 3 szklanki
  • Cukier – 1 szklanka
  • Masło – 200 g
  • Jajka – 3 szt.
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta

Do kremu:

  • Mleko – 1 L
  • Jajka – 3 szt.
  • Mąka – 2 łyżki
  • Cukier – 1 szklanka
  • Orzechy włoskie – 100 g

Przygotowanie:

1. Ubij jajka cukrem, dodaj miękki masło, sól, sodę i 2,5 szklanki mąki ( jedna szklanka ma 250 g )

2. Zagnieść ciasto i pozostawić na 15-20 minut.

3. W tym czasie przygotowujemy krem ​​na ciasto „Napoleon”. Dobrze utrzyj jajka cukrem. Następnie dodaj mąkę, wymieszaj i zalej zimnym mlekiem. Wstaw na mały ogień i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając za pomocą trzepaczki, aby uniknąć grudek i tak, aby krem ​​się nie przypalił.

4. Gdy krem ​​zacznie wrzeć, usuń go z ognia i odstaw na bok, aby ostygł. Rozwałkuj ciasto na kształt kiełbaski i podziel je na 14 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj w przybliżeniu na wielkość patelni (moja patelnia ma średnicę 20-21 cm).

5. Każdy kawałek ciasta upiecz na rozgrzanej, suchej patelni, na średnim ogniu. Ciasta pieką się bardzo szybko, więc uważaj aby ich nie przypalić. Aby ciasto było idealnie równe na każde, ( zdjęte z patelni, jeszcze gorące ) połóż talerz o nieco mniejszej średnicy i obetnij wystające krawędzie.

7. Pozostałe z obciętych brzegów ciasto odłóż na bok.

8. Posmaruj obficie każdą warstwę ciasta ciepłym kremem. Orzechy i resztki ciasta rozkrusz w blenderze, a następnie posyp nim ciasto z każdej strony. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!