Mniszek lekarski – znany już od zarania dziejów i stosowany jako naturalny sposób na wiele poważnych dolegliwości
2 991
W celu sporządzenia leczniczego napoju, należy najpierw dokładnie oczyścić korzeń rośliny i pozostawić do wyschnięcia na niecałe dwa tygodnie. Pomieszczenie, w którym suszymy korzeń, powinno mieć dostateczną ilość świeżego powietrza.
Po tym czasie korzenie powinny być delikatne w dotyku. Kiedy ta cenna część rośliny jest wystarczająco sucha, należy umieścić ją w słoikach, najlepiej z ciemnego szkła. Zamknięte słoiki przechowuje się w suchym miejscu przez okres do 1 roku, nie dłużej.
Leczniczy napój o cennych właściwościach
Po rocznym oczekiwaniu, można przygotować herbatę z korzenia mniszka lekarskiego w następujący sposób:
10 g suszonego korzenia zagotuj w 600 ml wody,
całość doprowadź do wrzenia i przykryj,
przez ok. 5 min. gotuj na małym ogniu,
ostudź napar i wypij rano, w południe lub wieczorem.