Pyszny napój ułatwiający trawienie – pij go codziennie, a Twój żołądek Ci podziękuje

Na bazie cytryny można przygotować wiele ciast i deserów, a nawet likierów. Ale niewielu z nas wie o popularnym włoskim napoju, który jest pity najchętniej po obfitej uczcie, aby złagodzić uczucie ciężkości w żołądku i ułatwić trawienie .

Canarino to wywar z liści laurowych z cytryną, który zwykle pije się po posiłku. A zimą jest on spożywany na gorąco w trakcie przeziębienia. Jest to doskonały naturalny lek na ból brzucha i nudności, który można przygotować w zaledwie 10 minut.

Składniki

  • Woda – 500 ml
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Liść laurowy – 1-2 sztuki
  • Miód – do smaku

Przygotowanie:

Dokładnie umyj cytrynę w ciepłej wodzie, a następnie obierz ją obieraczką do ziemniaków, uważając, aby nie dotknąć gorzkiej, białej części.

Zagotuj 500 ml wody, dodaj skórkę z cytryny i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, a następnie zaparzaj przez kolejne 10 minut. Dodaj miód do smaku.

Oprócz liścia laurowego do wywaru na żołądek możesz dodać ząbek goździka lub trochę świeżego imbiru.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!