Nalewka z imbiru na bóle stawów i ból głowy – szybki sprawdzony przepis

Potrzebne składniki:

  • 300 g imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • 600 ml Brandy

Przygotowanie:

Imbir obierz. Następnie pokrój go w plastry i umieść w słoiku. Całość zalej brandy. Słoik trzymaj przez czternaście dni w ciemnym pomieszczeniu. Pamiętaj aby przemieszać zawartość raz na jakiś czas. Po dwóch tygodniach przecedź, dodaj miód oraz sok z cytryny.

Nalewka jest już gotowa!

Jak widzisz jej przygotowanie nie było pracochłonne, choć wymagało nieco cierpliwości, ze względu na długi czas oczekiwania. Zapewniamy jednak, że warto było tyle czekać!

Swoją miksturę przechowuj w lodówce. Spożywaj po jednej łyżce, trzy razy dziennie. Zwróć uwagę, aby pić ją przed głównymi posiłkami, nie zaś po nich. Jeśli męczą Cię bóle głowy czy bóle stawów, możesz z powodzeniem stosować domową nalewkę doraźnie.

Pamiętaj jednak by takie przyjmowanie nie trwało dłużej niż tydzień. Jeśli dolegliwości nie ustępują, warto skorzystać z profesjonalnej porady lekarskiej.

W przypadku przemarznięcia bądź przeziębienia, świetnie sprawdzi się herbatka imbirowa.

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki wody
  • około 5 cm korzenia imbiru
  • miód
  • cytryna

Przygotowanie:

Imbir obierz. Następnie pokrój go w plasterki. Tak przygotowany wrzuć do gotującej się wody i pozostaw około trzydziestu minut. Po upływie pół godziny napój jest gotowy do spożycia.

Aby jednak smakował lepiej i miał więcej właściwości zdrowotnych dodaj do niego łyżkę miodu i łyżkę soku z cytryny. Pamiętaj aby miód dodawać dopiero do przestudzonego napoju, ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze traci swoje lecznicze właściwości.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!