Placki z cukinii są bardzo miękkie i delikatne, możesz je przygotować na przekąskę, śniadanie czy obiad. Do środka możesz włożyć ser, twaróg, smażone pieczarki z cebulą, pomidora itd. Dziś proponuje prostą i szybką wersję z pysznym dressingiem czosnkowym.
Cukinię obierz i zetrzyj na tarce. Jajko ubij trzepaczką i dodaj do cukinii, dodaj również pieprz, sól i mąkę.
Dokładnie wymieszaj składniki i stopniowo dodawaj mleko. Powstałe ciasto musi być dość płynne, w przeciwnym razie naleśniki pękną po zawinięciu.
Na patelni rozgrzej olej roślinny i wlej porcję ciasta, równomiernie rozprowadź po patelni. Naleśniki piecz z obu stron na złoty kolor, za każdym razem smarując patelnię odrobiną oleju.
Przygotuj dressing: wymieszaj majonez ze śmietaną, dodaj posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę ( ja daje 2 ząbki). 1-1,5 łyżki dressingu rozsmaruj na naleśniku i zwiń go w rulon.
Jeśli nie jesz majonezu i śmietany, zastąp je jogurtem. Naleśniki będą jeszcze ciekawsze w smaku, jeśli posmarujesz je serem feta. Ostrzegam – ugotuj od razu podwójną porcję, ponieważ te naleśniki znikają z talerza w zawrotnym tempie! Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.