Cienkie naleśniki z cukinii robią furorę w mojej kuchni. Kolacja jak marzenie

Lato to szczególnie dobry czas dla smakoszy i miłośników zdrowej żywności. Na przykład pojawienie się cukinii znacznie rozszerza możliwości kulinarne. Można ją nie tylko szybko usmażyć jako przystawkę, ale także upiec niesamowicie pyszne naleśniki z cukinii.

Placki z cukinii są bardzo miękkie i delikatne, możesz je przygotować na przekąskę, śniadanie czy obiad. Do środka możesz włożyć ser, twaróg, smażone pieczarki z cebulą, pomidora itd. Dziś proponuje prostą i szybką wersję z pysznym dressingiem czosnkowym.

Składniki

  • Cukinia – 1 duża sztuka lub 2 małe
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mleko – 200 ml
  • Mąka pszenna – 90 g
  • Majonez – 100 g
  • Kwaśna śmietana – 100 g
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Czarny pieprz (mielony) – 0,5 łyżeczki
  • Czosnek – do smaku
  • Ulubione zioła – do smaku
  • Olej słonecznikowy – według uznania

Przygotowanie

Cukinię obierz i zetrzyj na tarce. Jajko ubij trzepaczką i dodaj do cukinii, dodaj również pieprz, sól i mąkę.

Dokładnie wymieszaj składniki i stopniowo dodawaj mleko. Powstałe ciasto musi być dość płynne, w przeciwnym razie naleśniki pękną po zawinięciu.

Na patelni rozgrzej olej roślinny i wlej porcję ciasta, równomiernie rozprowadź po patelni. Naleśniki piecz z obu stron na złoty kolor, za każdym razem smarując patelnię odrobiną oleju.

Przygotuj dressing: wymieszaj majonez ze śmietaną, dodaj posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę ( ja daje 2 ząbki). 1-1,5 łyżki dressingu rozsmaruj na naleśniku i zwiń go w rulon.

Jeśli nie jesz majonezu i śmietany, zastąp je jogurtem. Naleśniki będą jeszcze ciekawsze w smaku, jeśli posmarujesz je serem feta. Ostrzegam – ugotuj od razu podwójną porcję, ponieważ te naleśniki znikają z talerza w zawrotnym tempie! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!