Naleśniki na wodzie z ziołami – bez mleka lub kefiru – 4-etapowy sprawdzony przepis
Naleśniki na wodzie z ziołami
Na przygotowanie naleśników istnieje mnóstwo przepisów, które z reguły są do siebie bardzo podobne. Jednak ten przepis jest zupełnie inny.
Oto naleśniki bez użycia mleka czy kefiru. Smakują idealnie z z nadzieniem słodkim jak i również ze słonym.
Składniki:
- 600 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 3 łyżki posiekanych ziół
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Jajka ubij i dodaj do nich 500 ml wody, sól, cukier oraz sodę. Wszystkie te składniki ubij ponownie.
W pozostałej ilości wody rozpuść kwasek cytrynowy i odstaw ją. Do mieszanki jajecznej przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj, aby ciasto nie miało żadnych grudek.
Odstaw je na około 20 minut. Teraz dodaj do ciasta wodę z kwaskiem oraz posiekane zioła. Mikserem wymieszaj ciasto i rozpocznij pieczenie pysznych naleśników.