Naleśniki na wodzie z ziołami – bez mleka lub kefiru – 4-etapowy sprawdzony przepis

Naleśniki na wodzie z ziołami

Na przygotowanie naleśników istnieje mnóstwo przepisów, które z reguły są do siebie bardzo podobne. Jednak ten przepis jest zupełnie inny.

Oto naleśniki bez użycia mleka czy kefiru. Smakują idealnie z z nadzieniem słodkim jak i również ze słonym.

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki posiekanych ziół
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Jajka ubij i dodaj do nich 500 ml wody, sól, cukier oraz sodę. Wszystkie te składniki ubij ponownie.

W pozostałej ilości wody rozpuść kwasek cytrynowy i odstaw ją. Do mieszanki jajecznej przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj, aby ciasto nie miało żadnych grudek.

Odstaw je na około 20 minut. Teraz dodaj do ciasta wodę z kwaskiem oraz posiekane zioła. Mikserem wymieszaj ciasto i rozpocznij pieczenie pysznych naleśników.

Smaż je na rozgrzanej patelni z obu stron tak jak zawsze, aż będą w złocistym odcieniu. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!