Te naleśniki na majonezie wymiatają – lekkie i pyszne. Zwykłe naleśniki to już przeszłość – spróbuj tych.

Jeżeli kochacie naleśniki i macie ochotę spróbować tego dania w innej delikatniejszej wersji to gwarantuję, że dzisiejszy przepis okaże się prawdziwym hitem w waszej kuchni!

Naleśniki na majonezie uwielbiam także dlatego, że można je przechowywać dłużej w lodówce bez obawy, że wyschną. Długo zachowują elastyczność i smakują jak te podane prosto z patelni.

Można je przygotować na słodko i na słono z różnym farszem.

Jeśli nie lubicie słodkich naleśników z dżemem, owocami lub miodem, wystarczy pominąć cukier i przyrządzić wytrawny farsz np z mięsa mielonego lub pieczarek i warzyw.

Składniki:

  • 9 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1/2 litra ciepłej wody,
  • 2 jajka,
  • 15g cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, cukier waniliowy, sól i opcjonalnie 2 łyżki cukru jeśli chcemy przygotować naleśniki na słodko. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do uzyskania puszystej konsystencji ciasta.

Następnie dolewamy ciepłą wodę i wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy olej i mieszamy ciasto na gładką masę pozbawioną grudek. Gotowe ciasto najlepiej odstawić na 20 minut aby lekko zgęstniało.

Patelnię, na której będziemy smażyć naleśniki smarujemy olejem roślinnym i stawiamy na średnim ogniu. Ciasto rozprowadzamy cienką warstwą na rozgrzanej patelni i smażymy 1 do 2 minut z każdej strony.

Gotowe naleśniki najlepiej smakują na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!