Te naleśniki są smażone tylko z jednej strony. Od dziś tylko tak je przygotowuję.
20 831
Te marokańskie naleśniki przyciągają oryginalnym wyglądem, są także delikatne, aromatyczne i smakują wyjątkowo! W Maroku naleśniki z drożdżami – bagrir – są bardzo popularne, są pieczone i sprzedawane na ulicy w dużych ilościach!
Charakterystyczną cechą tych naleśników jest blady, nie rumiany kolor. Podawane są z roztopionym masłem i sosem miodowym.
Jeśli lubisz puszyste, delikatne naleśniki, wykorzystaj ten przepis, aby zrobić je swoim domownikom na sycące śniadanie bądź ciepłą kolacje!
SKŁADNIKI CIASTA
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki
400-450 ml ciepłej wody
1 jajko
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody
SKŁADNIKI NA SOS
70 g masła
6 łyżek miodu
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w głębokiej misce, dodaj jajko, wymieszaj. Następnie zalej składniki ciepłą wodą, olejem roślinnym i ponownie dokładnie wymieszaj.
2. Ubijaj masę przez 1-2 minuty mikserem lub trzepaczką, aż powstanie wodniste ciasto, następnie przykryj je i pozostaw na 40 minut.
3. W międzyczasie, zrób sos. Roztop miód z masłem, ale w żadnym wypadku nie gotuj.
4. Wyrośnięte ciasto wlewaj i smaż na lekko rozgrzanej patelni bez oleju. Wlewaj ciasto dokładnie na środek patelni i nie rozprowadzaj go po bokach, w przeciwnym razie naleśniki nie będą porowate. Smaż na średnim ogniu i tylko z jednej strony.
5. Gdy górna strona naleśnika nie jest już lepka i wysycha, zdejmij go z patelni. Podawaj z miodowym sosem. Smacznego!
Posypując naleśniki tartym serem i przyprawami, otrzymasz pyszny dodatek do obiadu np. do zupy. Podziel się tym wyjątkowym przepisem ze znajomymi!