Tak przygotowane pyszne naleśniki grzybowe pokocha każdy. Wszyscy znajomi pytają mnie o ten przepis.
1 178
Te niesamowicie pyszne naleśniki smakują jakby były nadziewane, ale są znacznie łatwiejsze do przygotowania!
Szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. Nawet nie doświadczona w kuchni osoba z łatwością sobie poradzi z tym przepisem i zachwyci swoich przyjaciół i rodzinę ich pysznym smakiem i cudownym aromatem!
Warto dodać już bezpośrednio do ciasta przyprawy takie jak np. oregano, bazylię czy suszony koperek – nadadzą gotowemu daniu niezwykłego smaku!
Składniki
mleko – 800 ml
mąka pszenna – 400 g
pieczarki – 400 g
jajka – 4 sztuki
masło – 50 g
szczypiorek – 1 pakiet
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
cukier – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
olej słonecznikowy – do smaku
Przygotowanie
Pokrój grzyby na małe kawałki. Posiekaj szczypiorek. Podsmaż grzyby i cebulę na oleju roślinnym, delikatnie posól.
Połowę mąki wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Ubij jajka z połową mleka i cukrem, a pozostałe mleko i mąkę delikatnie dodaj do masy. Odstaw gotowe ciasto na 30 minut.
Na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem wrzuć trochę grzybów i cebuli. Wlej również ciasto. Piecz naleśniki przez 1 minutę z każdej strony. Podawaj do stołu na ciepło!
Pamiętaj, że możesz wypróbować różne opcje dodatków do naleśników – jajka ugotowane na twardo, wędzonego łososia czy np. jabłka. Smacznego!