Tak przygotowane pyszne naleśniki grzybowe pokocha każdy. Wszyscy znajomi pytają mnie o ten przepis.

Te niesamowicie pyszne naleśniki smakują jakby były nadziewane, ale są znacznie łatwiejsze do przygotowania!

Szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. Nawet nie doświadczona w kuchni osoba z łatwością sobie poradzi z tym przepisem i zachwyci swoich przyjaciół i rodzinę ich pysznym smakiem i cudownym aromatem!

Warto dodać już bezpośrednio do ciasta przyprawy takie jak np. oregano, bazylię czy suszony koperek – nadadzą gotowemu daniu niezwykłego smaku!

Składniki

  • mleko – 800 ml
  • mąka pszenna – 400 g
  • pieczarki – 400 g
  • jajka – 4 sztuki
  • masło – 50 g
  • szczypiorek – 1 pakiet
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • olej słonecznikowy – do smaku

Przygotowanie

Pokrój grzyby na małe kawałki. Posiekaj szczypiorek. Podsmaż grzyby i cebulę na oleju roślinnym, delikatnie posól.

Połowę mąki wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Ubij jajka z połową mleka i cukrem, a pozostałe mleko i mąkę delikatnie dodaj do masy. Odstaw gotowe ciasto na 30 minut. 

Na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem wrzuć trochę grzybów i cebuli. Wlej również ciasto. Piecz naleśniki przez 1 minutę z każdej strony. Podawaj do stołu na ciepło!

Pamiętaj, że możesz wypróbować różne opcje dodatków do naleśników – jajka ugotowane na twardo, wędzonego łososia czy np. jabłka. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!