Mołdawskie nadziewane placki kefirowe: Każda gospodyni musi znać ten przepis.

Placenty to małe nadziewane placki. Przygotowywane są często w Rumunii, Ukrainie i Mołdawii. Nadziewane są najczęściej ziemniakami, twarogiem, ziołami, jajkami itd.

Dziś przygotujemy te lekkie placki kefirowe z nadzieniem cebulowo-jajecznym. Miękkie, puszyste ciasta dobrze komponują się z zupą, gorącymi napojami, a nawet winem. Spróbuj są pyszne!

Składniki

  • Mąka pszenna – 330 g
  • Cukier – 1 łyżka
  • Jajko – 4 sztuki
  • Kefir – 250 ml
  • Cebula – 1 sztuka
  • Szczypiorek –  1 pęczek
  • Olej słonecznikowy – 3 łyżki
  • Masło – 30 g
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku
  • Koper – do smaku

Przygotowanie

Wymieszaj sodę z kefirem. Dodaj łyżeczkę soli i cukru, wymieszaj. Zacznij dodawać mąkę porcjami. Zagnieć miękkie, lepkie ciasto. Aby przygotować nadzienie grubo posiekaj ugotowane wcześniej na twardo jajka. Drobno pokrój cebulę i podsmaż na mieszance oleju roślinnego i masła.

Dodaj posiekany szczypiorek do mieszanki i smaż jeszcze przez kilka minut. Następnie zdejmij z ognia. Połącz z jajkami, dodaj sól i pieprz. Ciasto podziel na 6 równych części. Z każdego uformuj cienki placek. Na środku ułoż cebulę i nadzienie jajeczne i wyrównaj je za pomocą łyżki.

Złóż dwie przeciwległe krawędzie w kierunku środka, zrób to samo z dwoma bocznymi krawędziami, aby utworzyć coś w rodzaju koperty.

Pociągnij lekko palcami powstałe rogi i zawiń je w kierunku środka. Otrzymasz taką oto sześciokątną przekąskę.

Rozgrzej olej roślinny na patelni. Połóż placki łączeniem w dół, lekko dociśnij dłonią do patelni. Smaż na złoty kolor z obu stron, pod przykryciem na małym ogniu. Umieść gotowe placenty na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Spróbuj tych pysznych mołdawskich placków i podziel się przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!