Szybkie pączki na kefirze: bez drożdży. Nawet sąsiadka zapuka po przepis. Smak nie do opisania.

Miękkie, chrupiące i puszyste pączki nadają się w sam raz na śniadanie lub deser. Jako nadzienie korzystamy z malin.

Najlepsze będą świeże owoce, ale jeśli akurat nie ma właściwej pory na ich zebranie (na przykład w zimie), dobrym wyjściem mogą okazać się maliny mrożone.

Olej do smażenia dolewamy wedle uznania, ale bierzemy pod uwagę rozmiar naczynia oraz ilość pączków. Najlepiej wyjąć pączki z garnka po uzyskaniu przez nie jednolitego złotego odcienia.

Przygotowujemy następujące składniki:

  • 2 sztuki jajek
  • 500 ml kefiru
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g malin
  • 1 szczypta soli
  • 10g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • od 500 do 600 gramów mąki pszennej

Wykonanie

Do głębokiej miski wsypujemy sól, cukier zwykły i i waniliowy. Teraz dodajemy jajka i mieszamy. Następnie mieszkamy z kefirem i olejem słonecznikowy.

Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia. Następnie zagniatamy ciasto, nie powinno ono kleić się nam do rąk.

Ciasto wałkujemy tworząc roladkę. Kroimy na kawałki formując płaskie krążki. Na środku każdego krążka umieszczamy maliny, łączymy krawędzie i tworzymy kulkę.

Do garnka lub rondla wlewamy odpowiednią ilość oleju roślinnego. Wrzucamy delikatnie kilka pączków do wrzącego oleju i smażymy do ich zrumienienia.

Na koniec wyciągamy i czekamy aż ostygną. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!