Ciasto z marmoladą – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.

Ciasto z marmoladą – Deser jest bardzo prosty, a dzięki ciekawemu wyglądowi zabłyśnie nawet na uroczystościach.

Składniki

  • mąka zwykła – 350 g
  • margaryna – 250 gr
  • cukier puder – 150 g
  • cukier waniliowy – 8 g
  • skórka cytryny – od 1/2 szt
  • proszek do pieczenia – 6 g
  • marmolada – do smaku

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę zwykłą z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie zmieszaj zmiękczoną margarynę i skórkę cytrynową z dobrze umytej i nieobrobionej chemicznie cytryny z suchymi składnikami.
  3. Ze składników wyrobić ciasto i odstawić na 10 minut. Następnie rozwałkuj ¾ ciasta na prostokątną blaszkę i ułóż ją na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.
  4. Zamiast masła i mąki można na blaszkę położyć papier do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do blachy.
  5. Nakłuwamy arkusz ciasta widelcem na całej jego powierzchni, a następnie smarujemy go marmoladą w wybranej warstwie. Z reszty ciasta uformuj paski tej samej szerokości, tworząc z nich siatkę widoczną na zdjęciu.
  6. Wybierz marmoladę w oparciu o swoje preferencje smakowe.
  7. Piec wycięte kawałki siatki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-30 minut, aż uzyska złoty kolor.
  8. Czas pieczenia zależy od wydajności piekarnika.
  9. Deser podawać pokrojony na kawałki. Można podawać z odrobiną bitej śmietany, co nada mu bardziej świątecznego wyglądu i świeżego smaku.

 

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!