Znikają ze stołu w kilka chwil – Pyszne bułeczki nadziewane z przepisu mojej babci.

Chcesz odkryć nowy przepis? Te nietypowe i proste w wykonaniu bułeczki skradną twoje serce!

Bułeczki nadziewane kremowymi warzywami to tzw. bomboszki. Możesz je dowolnie wypełnić, lecz najlepiej smakują przy najpopularniejszym połączeniu pomidorów, sera i świeżych ziół.

Składniki ciasta:

  • ok. 500 g mąki (3-3,5 szklanki, najlepiej sprawdzi się mąka pszenna)
  • 250 ml (szklanka) wrzącej wody
  • ok. 40 g oleju rzepakowego (4 łyżki) + spora ilość do smażenia
  • 5 g cukru (łyżeczka)

Składniki nadzienia:

  • 5 średniej wielkości pomidorów
  • 200g sera (lub zamiennika, np. twarogu)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i zioła wedle uznania

Zatem jak je wykonać?

Ciasto: Niewielką ilość soli i cukier należy rozpuścić we wrzącej wodzie. Następnie wlać odpowiednią ilość oleju, zamieszać i wsypać mąkę.

Dokładnie wyrobić ciasto (można posłużyć się specjalnym urządzeniem, jednak nie jest to konieczne). Ciasto pozostawiamy na około pół godziny.

Farsz: Ser zetrzyj na tarce lub utrzyj widelcem. Dodaj sól, czosnek i swoje ulubione zioła – jeśli są świeże, pamiętaj, aby je uprzednio posiekać. Całość dokładnie wymieszać. Przygotować pomidory krojąc je w plastry lub kostkę.

Całość: Ciasto podziel na dwie, w miarę równe części. Jedną z nich dobrze rozwałkuj, aby ciasto było cienkie. Rozłóż pomidory na cieście, uważając, aby zachować około 3cm odstęp pomiędzy nimi.

Następnie nałóż czubatą łyżeczkę farszu na pomidory. Rozwałkuj drugą połówkę ciasta, tak, aby była podobnej grubości do tej pierwszej. Przykryj ciastem pierwszą część. Szklanką o średnicy większej od pomidorów (takiej, aby bułeczki łatwo się formowały) wytnij okręgi wokół każdego pomidora.

Następnie wlej do garnka olej, tak, aby był w stanie pokryć bomboszki. Smaż je w głębokim i gorącym oleju, do czasu aż się zarumienią.

Owiń je delikatnie ręcznikiem papierowym, ponieważ należy odsączyć je z tłuszczu. I gotowe! Mogą być wykorzystane jako przekąska dla niespodziewanych gości, jak i również pełne danie – śniadanie lub kolację.

Są tak uniwersalne, że świetnie nadają się na każdą okazję.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!