Nie przepłacaj za leki – Moja babcia nauczyła mnie gotować kwiaty w zwykłym mleku, a to zdrowotny przepis, który musisz znać.

Poprzez stosowanie metody, która pozwala zniwelować różne rodzaje bólów, istnieje możliwość poprawienia stanu zdrowia. W okresie wiosennym szczególnie popularne są kwiaty bzu oraz mleko.

Jak kwiaty do mleka przygotować?

Pobrane kwiaty umyć starannie w zimnej wodzie. Mleko do garnka wlej, na średnim ogniu gotuj, stopniowo kwiaty bzu dodawaj. Gotuj przez 5-10 minut.

Jeśli kwiatów dużo nie uzbierałaś, nie martw się – wystarczy jedna gałązka do mleka kwiatowego.

Kwiaty osuszone według potrzeb używaj. Mleko szczególnie polecane jest na zbyt wysokie ciśnienie. Posiada właściwości łagodzące, przeciwzapalne, detoksykujące, z organizmu szkodliwe substancje usuwa.

Mleko polecane jest także dla osób z egzemą czy łuszczycą. Miejsca chorobą dotknięte ukoi, gdy waciki w mleku namoczone na nie położysz. Na 15-20 minut okład zostaw.

W ten sam sposób postępuj, gdy dolegają Ci inne problemy skórne, np. swędzenie czy ból cierpisz, jak również reumatyzm czy ból stawów.

Herbata z kwiatem bzu ma cechy lecznicze.

Przygotuj ją w sposób banalny. Zagotuj 250 ml wody. Do gotującej wody dodaj garść kwiatów i na 30 minut zostawić. Tak powstałą herbatę możesz wykorzystać do pocierania na skórze lub klasycznie ją wypić.

Herbata z kwiatem bzu wspomaga walkę ze zdrowiem. Przyśpieszy gojenie ran na skórze, wspomaga oddychanie, łagodzi objawy astmy i leczy drogi oddechowe, ból gardła, reumatyzm. Herbata ma działanie uspokajające i lecznicze. Wspiera przy bólach głowy, migrenach, biegunce, a także przyspiesza metabolizm.

Uwaga: Podczas łowów na kwiaty bzu szukaj czystych nieskażonych miejsc!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!