Miód uważany jest za bardzo zdrowy produkt. Znajdziemy go praktycznie w każdej kuchni. Najczęściej pijemy z nim herbatę czy mleko, ale miód może być również wspaniałym składnikiem różnorodnych potraw i deserów.
Jednym z nich jest delikatne i miękkie 'Miodowe ciasto”. Jest tak proste do przygotowania, że nawet „stawiająca pierwsze kroki” w wypiekach osoba jest w stanie bez problemu je przyrządzić!
Składniki
- Mąka pszenna – 500 g
- Cukier – 200 g
- Jajko – 2 sztuki
- .
- Miód – 5 łyżek
- Masło – 300 g
- Soda – 2 łyżeczki
- Gotowane mleko skondensowane – 400 g
Przygotowanie
-
- Ubij jajka z 2 łyżkami cukru. Wymieszaj lejący się miód i 100 g masła, postaw na ogniu i zagotuj, a następnie dodaj sodę. Gotuj, aż uzyskasz piękny, karmelowy kolor. Zdejmij z ognia i dodaj do niego masę jajeczną.
-
- Do płynnej masy wsyp mąkę, zagnieć ciasto i podziel je na 8 części. Każdą część rozwałkuj, wytnij z niej za pomocą formy okrąg. Piecz każde ciasto w temperaturze 170 ℃ przez około 5 minut. Podczas przygotowywania kremu przykryj gotowe ciasta ręcznikiem kuchennym.
- Wymieszaj za pomocą miksera ugotowane mleko skondensowane z pozostałym miękkim masłem i miodem. Zmiel jedno ciasto na małe kawałeczki.
- Przełóż każde ciasto masą, posmaruj nim także boki i wierzch deseru. Posyp całość zmielonymi okruchami ciasta.
Możesz między warstwy włożyć np. ulubione owoce lub posiekane orzeszki ziemne. Te ciasto stanie się ozdobą każdego świątecznego stołu i pysznym deserem do popołudniowej kawy!