Miodowe ciasto

Ciasto imbirowe

Miód uważany jest za bardzo zdrowy produkt. Znajdziemy go praktycznie w każdej kuchni. Najczęściej pijemy z nim  herbatę czy mleko, ale miód może być również wspaniałym składnikiem różnorodnych potraw i deserów.

Jednym z nich jest delikatne i miękkie ‚Miodowe ciasto”. Jest tak proste do przygotowania, że nawet „stawiająca pierwsze kroki” w wypiekach osoba jest w stanie bez problemu je przyrządzić!

Składniki

Mąka pszenna – 500 g
Cukier – 200 g
Jajko – 2 sztuki
.
Miód – 5 łyżek
Masło – 300 g
Soda – 2 łyżeczki
Gotowane mleko skondensowane – 400 g

Przygotowanie

    1. Ubij jajka z 2 łyżkami cukru. Wymieszaj lejący się miód i 100 g masła, postaw na ogniu i zagotuj, a następnie dodaj sodę. Gotuj, aż uzyskasz piękny, karmelowy kolor. Zdejmij z ognia i dodaj do niego masę jajeczną.
    1. Do płynnej masy wsyp mąkę, zagnieć ciasto i podziel je na 8 części. Każdą część rozwałkuj, wytnij z niej za pomocą formy okrąg. Piecz każde ciasto w temperaturze 170 ℃ przez około 5 minut. Podczas przygotowywania kremu przykryj gotowe ciasta ręcznikiem kuchennym.
    2. Wymieszaj za pomocą miksera ugotowane mleko skondensowane z pozostałym miękkim masłem i miodem. Zmiel jedno ciasto na małe kawałeczki.
  1. Przełóż każde ciasto masą, posmaruj nim także boki i wierzch deseru. Posyp całość zmielonymi okruchami ciasta.

Możesz między warstwy włożyć np. ulubione owoce lub posiekane orzeszki ziemne. Te ciasto stanie się ozdobą każdego świątecznego stołu i pysznym deserem do popołudniowej kawy!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!