Jeśli lubisz pizzę na sto różnych sposobów, pokochasz mini pizze w zasięgu ręki. Do ich przygotowania potrzebujesz prostego ciasta, które wyrośnie tylko chwilę i podstawowych składników, które zwykle znajdziesz w lodówce.
W misce umieść letnie mleko, cukier, sól, drożdże, miękkie masło i mąkę pszenną. Zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. Następnie przykryj miskę i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
W czasie wyrastania miękkie salami i pomidora kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wałek i podzielić na 12 części, z każdej uformować bochenek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną oleju i ułożyć na niej bułeczki.
Z każdej bułki zrób mały pasztecik rękami. Roztrzep jajko i posmaruj nim naleśniki. Następnie każdy z nich polewamy ketchupem, pomidorem, salami i serem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190°C i piec mini pizze przez około 25 minut.