To pieczone mięso przekroczy Twoje oczekiwania: przygotuj je według tego przepisu, a będziesz zachwycona – marynata jest świetna

Przygotuj to pyszne pieczone mięso w marynacie, a nie pożałujesz! Doskonałe nawet na świąteczne dni czy specjalne okazje. Bardzo soczyste, miękkie i mega aromatyczne! Swój obłędnie pyszny smak zawdzięcza niesamowitej marynacie – przekonaj się sama!

Potrzebujesz:

  • 2 kg boczku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczka czerwonej mielonej papryki
  • 4 do 5 ząbków czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • folia aluminiowa

Na marynatę:

  • 1 jabłko
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Skórkę z mięsa możesz zdjąć lub ją pokroić w „kratkę”

Do miski wsyp sól, czarny mielony pieprz, czerwoną paprykę, suszony czosnek i wymieszaj. Tą mieszanką nasmaruj wszędzie mięso – na powierzchni i w nacięciach.

Następnie zrób  kilka nacięć i włóż w nie ząbki czosnku.

Teraz zawiń mięso w folię, ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C przez około 2 godziny.  W międzyczasie przygotuj marynatę. Umyj i zetrzyj jabłko. Wymieszaj je z sosem sojowym, koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny.  Na koniec dodaj cukier, suszony czosnek, mieloną czerwoną paprykę i cynamon. Dobrze wymieszaj.

Włóż na ogień i i gotuj, aż składniki dobrze się połączą. Upieczone mięso odwiń z folii i posmaruj przygotowaną marynatą ze wszystkich stron.

Mięso znów piecz w temperaturze 220°C przez około 10-15 minut z funkcją grilla. Gotowe mięso przykryj folią. Odstaw na 15 minut i już możesz podawać! Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!