Pyszne mięso pod kołderką – cała rodzinka się zajada, a to tylko chwilka roboty

Mięso pod kołderką to oryginalny pomysł na niebanalny obiad. Oprócz doskonałego smaku, danie jest syte i zdrowe.

Składniki potrzebne do wykonania przepisu:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 3 – 4 sztuki ziemniaków
  • 200 – 250g  sera
  • 2 – 3 sztuki pomidorów
  • 3 sztuki cebuli
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • sól
  • majonez
  • zioła

Przygotowanie do przyrządzenia dania:

Wieprzowinę należy pokroić na małe kawałki, posolić i popieprzyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę pokroić w krążki.

Pomidory posiekać na półplasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę, bądź drobno posiekać. Posiekać ulubione zioła.

Wykonanie mięsa pod kołderką:

Na posmarowaną olejem blachę układamy kolejno: mięso, cebulę, ziemniaki. Pomidory smarujemy majonezem i układamy na wierzchu. Danie pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez 45 minut.

Przed końcem pieczenia wyciągamy blachę z piekarnika, dodajemy czosnek, zioła oraz starty ser, po czym pieczemy przez ostatnie 5 minut do rozpuszczenia sera.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!