Przepisy kulinarne Smażone mięso po japońsku: Zrobiłam na dwa dni, a poszło w kilka chwil. Last updated sie 7, 2020 67 284 Pewnego dnia udało mi się znaleźć ten znakomity przepis na japońską wieprzowiną smażoną w pikantnej marynacie sojowej. Kawałki mięsa są bardzo soczyste, a na wierzchu powstaje niesamowicie pyszna skórka. Spróbuj je przygotować i podzielić się z nami swoimi wrażeniami! Składniki Mięso wieprzowe 600 g Czosnek 2 ząbki Sos sojowy 6 łyżek Olej słonecznikowy 2 łyżki Cukier 1 łyżeczka Skrobia 1 łyżka Gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki Imbir 0,5 łyżeczki Kolendra 0,5 łyżeczki Przygotowanie Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z przyprawami i cukrem. Następnie dodaj skrobię, sos sojowy i wymieszaj. Opłucz mięso pod bieżącą wodą, pokrój w średniej wielkości plastry, ubij i zalej marynatę. Pozostaw na 3 godziny w lodówce. Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni i włóż na nią marynowaną wieprzowinę. Usmaż plastry na złoty kolor. Jako uzupełnienie idealnie nadają się wszelkie potrawy z ziemniaków, gotowany ryż lub sałatka warzywna. Gotuj z przyjemnością i nie bój się eksperymentować z nami w kuchni!