Poznaj przepis na soczyste, miękkie mięso – ten przepis jest z nami od 25 lat

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na pyszne, soczyste i kruche mięso, idealnie trafiłeś(aś)! Zajadamy się nim już od bardzo dawna, wszak na naszym stole gości już od kilkudziesięciu lat.

Smakuje genialnie z lekką nutą czosnku, spróbuj a i Ty będziesz do niego często wracać! Odkąd wykonasz ten przepis pierwszy raz, z pewnością nie będziesz chciał(a) przygotowywać mięsnych kąsków inaczej. Pasują one zarówno do ziemniaków ugotowanych w kawałkach, puree jak i też frytek. To wspaniała propozycja na niedzielny obiad, przyjęcie czy błyskawiczny lunch także do pracy.

Składniki:

  • 100 ml oleju (+ ewentualnie dodatkowo w razie potrzeby)
  • 700 ml wody
  • 6 kawałków mięsa (np. wołowiny, wieprzowiny, indyka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • wybrane przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Wybrany gatunek mięsa umyj i pokrój na równe kawałki. (ja kroję na kawałki) Obtocz je w mące z każdej strony. Olej rozgrzej na patelni i usmaż mięso z każdej strony przez kilka minut, aby nie było surowe. (nie wylewaj oleju) Przełóż je na talerz. Pokrój drobno czosnek.

Na oleju, który pozostał na patelni usmaż czosnek przez minutę lub dwie. (uważaj, aby go nie przypalić) Dodaj do niego pozostałą mąkę i podsmaż razem tak jak wyżej. (dla ostrożności,aby uniknąć przypalenia, zmniejsz temperaturę) Dodaj wodę i zamieszaj. Wsyp przyprawy i wymieszaj powstały sos.

Mięso przełóż do naczynia do zapiekania. Polej je przygotowanym sosem. Naczynie z mięsem włóż do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 200 °C. Piecz przez 30 min.

Delektuj się wybornym smakiem potrawy! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!