Smaczne, jak w dzieciństwie: Przepis na szybkie paszteciki mięsne na kefirze.

Tradycyjna azjatycka kuchnia zawsze przyjemnie cieszy bogactwem pikantnego smaku i soczystością dań mięsnych. Dlatego chcę się dziś podzielić z Wami przepisem na tą oryginalną przekąskę.

Dodając do ciasta kefir, otrzymujesz bardziej miękkie i elastyczne ciasto, z którym łatwo się pracuje. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego lub dodać ulubione przyprawy do smaku.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 l kefiru
  • 1 jajko
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 500-600 ml wody
  • 100 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie :

W misce widelcem wymieszaj jajko i kefir na gładką masę, dodaj szczyptę soli.

Dodawaj mąkę do mieszanki małymi porcjami. Gdy ciasto będzie zwarte, połóż je na posypanym mąką stole i dobrze wyrabiaj.

Przykryj je ściereczką lub zawiń w folię i odstaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie: do mięsa mielonego dodaj grubo posiekaną cebulę, wodę, sól i pieprz. Ciasto podziel na 12 części, każdą z nich uformuj w kulkę.
Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na płaski placek, na jedną połowę wyłóż łyżkę mięsa mielonego, połącz brzegi. Użyj wałka do ciasta, aby docisnąć porządnie krawędzie, aby sok nie wyciekał podczas smażenia.
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Smaż przekąski z obu stron na złoty kolor.

Gotowe połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują ciepłe, podane od razu po przygotowaniu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!