Na przyjęciu każdy był nią zachwycony – Rolada mięsna domowej roboty. Sprawdź sama

Słowo „bochenek” kojarzy nam się głównie z chlebem. Jednak ten przepis będzie dotyczył bochenka… mięsa! Przepis na to nietypowe danie jest bardzo prosty. Sprawdź sam!

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g mielonej wołowiny
  • sól do smaku
  • czarny mielony pieprz również do smaku
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki twardego sera
  • 100-150 g mozzarelli
  • 1 łyżka pietruszki

Przygotowanie

Do miski wkładamy oba rodzaje mięsa i je mieszamy, dodajemy sól, posiekane pieczarki i pieprz. Następnie dodajemy starty twardy ser i posiekaną pietruszkę, po czym dokładnie mieszamy.

W kolejnym kroku tę masę kładziemy na kartce pergaminu, rozkładając masę w prostokątny kształt i umieszczając plastry mozzarelli na środku.

Następnym krokiem będzie zwinięcie krawędzi pergaminu i uformowanie ciasnego rulonu. Należy ostrożnie schować brzegi farszu, żeby ser nie wypłynął podczas pieczenia.

Tak powstały bochenek owijamy jeszcze 2-3 warstwami pergaminu i zawiązujemy końce. Bochenek pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Przygotowane danie schładzamy, zostawiając je w lodówce na 2-3 godziny.

Jeśli mięso jest chude, należy dodać 100-200 g boczku przeciśniętego przez maszynkę do mięsa. Taki bochenek może być oryginalnym daniem na wszelkiego rodzaju imprezach. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!