Roladę upiekłam z całego schabu i plasterków boczku: Rodzina kompletnie zwariowała.

Jeśli zawsze zastanawiasz się, co ugotować na uroczysty obiad, ten przepis jest dla Ciebie. Przygotuj niezwykle soczystą i smakowitą roladę mięsną z wyjątkowymi dodatkami.

Potrzebujesz:

  • 100 g wędzonej szynki
  • 100 g rodzynek
  • 600 g pieczarek
  • 2 kg schabu
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • plastry boczku

Marynata:

  • 200 g sosu sojowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml musującego wina
  • 250 ml wody
  • ziemniaki według potrzeby
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę. W misce zmiksuj czosnek, tymianek, natkę pietruszki, sok z pomarańczy i cytryny oraz oliwę z oliwek. Dodaj paprykę, mielony czarny pieprz i miód. Wymieszaj za pomocą blendera. Dopraw solą i dodaj sos sojowy.

Rozetnij schab wzdłuż, ale nie przekrój go całkowicie. Delikatnie rozwijaj i przekrój mięso tak, aby uzyskać cienki płat.

Powtórz z drugą połową.

Na mięso nałóż 1/3 marynaty.

Zawiń mięso, ułóż na blasze i rozsmaruj pozostałą marynatę na wierzchu.

Wstaw roladę do lodówki na 4 godziny. W międzyczasie przygotuj farsz. Oczyść grzyby, cebulę i drobno pokrój.

Na patelni rozgrzej olej, posiekaj czosnek na drobne kawałki. Dodaj czosnek do oleju i przysmaż. Następnie dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Posól do smaku. Po chwili dodaj również grzyby.

Duszone warzywa i grzyby mieszaj z pokrojoną wędzoną szynką. Smaż razem na wolnym ogniu przez kilka minut.

Wyjmij schab z lodówki, rozwiń i ułóż plastry boczku oraz farsz.

Posyp rodzynkami i ponownie zawiń roladę.

Zwiąż roladę sznurkiem, aby utrzymać jej kształt i zapobiec wyciekaniu nadzienia.

Obierz ziemniaki i cebulę. Pokrój cebulę w paski, a ziemniaki pozostaw w całości lub pokrój w grubsze kawałki. Posyp sól i pieprz czarny. Umieść roladę na środku.

Skrop ziemniaki oliwą. Następnie zalej wszystko winem i wodą. Na koniec ponownie posmaruj roladę resztą marynaty. Piecz w temperaturze 200°C przez około 40 minut.

Przenieś ziemniaki i roladę na talerz do podawania. Pozostałe soki powstałe podczas pieczenia wymieszaj z cebulą. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą, którą uprzednio rozpuścisz w szklance wody. Wlej mieszankę do garnka i gotuj sos, aż zgęstnieje.

Na zakończenie zmiksuj sos z cebulą za pomocą blendera. Gotowy sos będzie świetnym dodatkiem do rolady mięsnej. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!