Pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego? Zamiast typowych kotletów mielonych lub gołąbków przygotuj pieczone kotlety z twarogiem.

Dodatek zwykłego twarogu nie tylko poprawi ich smak, ale też uczyni je znacznie delikatniejszymi i mniej tłustymi. Do tego, upieczone w piekarniku nadal zachowają swoją wspaniałą soczystość. To przepis na danie, które jest nie tylko smaczne, ale i bardziej dietetyczne od klasycznej wersji.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g twarogu
  • 2 jajka
  • 50 ml wody
  • 50 g bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka soli

Do sosu:

  • 250 ml wrzącej wody
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie kotletów

W misce rozmieszaj mikserem twaróg, a następnie dodaj do niego mięso mielone, jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

W blenderze wymieszaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek. W osobnej misce przygotuj bułkę tartą połączoną z wodą. Obydwie mieszaniny dodaj do masy mięsnej. Za pomocą łyżki uformuj z przygotowanej masy kotlety i ułóż je obok siebie na, posmarowanej wcześniej olejem, blaszce do pieczenia. Kotlety należy piec przez około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie sosu

W czasie pieczenia mięsa przygotuj sos, który posłuży jako świetny dodatek do twojego dania. W garnku rozpuść masło, a następnie wmieszaj do niego mąkę. Mieszaninę smaż przez około 2 minuty, po czym zalej gorącą wodą, dodaj śmietanę i przyprawy. Gotowy sos rozmieszaj trzepaczką i gotuj przez około 4 minuty.

Gotowe kotlety świetnie komponują się z każdym dodatkiem – możesz je podawać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem lub kaszą. Serwuj polane przygotowanym sosem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!