Jak przygotować własną Nutellę. Prosty przepis, który każdy chce poznać. Lepsza od oryginalnej!

Każdy z pewnością zna smak Nutelli, a wielu ją uwielbia. Ale jest coś jeszcze lepszego – domowa Nutella. Zakochasz się!

Ta włoska pasta czekoladowa do smarowania znana jest już praktycznie na całym świecie, od 50 lat cieszy się popularnością.

Jednak w maju 2016 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zapisał Nutellę jako produkt potencjalnie niebezpieczny, jak wynika z badania nawet niewielkie spożycie może powodować powstawanie nowotworu, dlatego właśnie nie powinno się jej podawać dzieciom.

Jednak ta Nutella, którą można wyprodukować samemu w domu jest bezpieczna dla zdrowia, nie ma w niej konserwantów, sztucznych barwników, czy oleju palmowego, a jest tak samo smaczna albo nawet bardziej i co też ważne – tańsza.

Zatem podajemy przepis jak ją odtworzyć

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka masła
  • 100 orzechów włoskich lub laskowych

Sposób przygotowania:

Mąkę należy połączyć z kakao i cukrem w głębokim naczyniu. Następnie dodawać powoli mleko, w kilku porcjach ciągle mieszając tak by nie powstały grudki.  Całość podgrzać w rondelku, tak by zawrzało, ciągle mieszać.

Orzechy obrane ze skorupek należy uprażyć na patelni, później kiedy ostygną trzeba je zmielić przy pomocy blendera lub jak ktoś woli w młynku do kawy.

Masło i zmielone orzechy dodać do mieszanki, wszystko razem zagotować, aż osiągnie konsystencje śmietany.

Następnie odstawić, poczekać do ostygnięcia, po czym włożyć do słoika. Krem czekoladowy należy przechowywać w lodówce.

Gotowe! Pamiętajcie, taka domowa Nutella jest zdrowsza i mogą ją spożywać osoby w każdym wieku, bez skutków ubocznych.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!