Najlepsze marynaty do kurczaka. Pyszny kurczak stanie się hitem każdej imprezy
Popularność mięsa z kurczaka bardzo wzrosła ostatnimi czasy. W związku z tym wzrosła też liczba oryginalnych przepisów na przygotowanie tego rodzaju mięsa.
Dlatego postanowiłam przedstawiać Wam dziś najlepsze marynaty, idealne własnie dla mięsa z kurczaka. Dzięki nim odmienisz swój codzienny obiad w prawdziwe arcydzieło!
Piwna marynata
Składniki
- 200 ml sosu sojowego
- 150 g miodu
- 200 ml piwa
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta czerwonej papryki
- 1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie
Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami. Zalej mieszanką kurczaka. Pozostaw mięso w lodówce na całą noc . Nikt po spróbowaniu nie zgadnie wszystkich składników marynaty. Ale na pewno będzie zachwycony smakiem i poprosi o przepis.
Ostra marynata
Trudno znaleźć lepszą opcję, jeśli lubisz pikantnego kurczaka. Marynata jest łatwa do przyrządzenia. Potrzebnych jest tylko pięć składników.
Składniki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 ml soku z cytryny
- Sól, zmielony czerwony pieprz do smaku
Przygotowanie
Posiekaj czosnek i cebulę. Posyp warzywa przyprawami. Dobrze wymieszaj. Dodaj sok z cytryny. Zalej kurczaka z mieszanką. Pozostaw na 6 godzin w lodówce.
Idealną opcją jest pozostawienie go nawet na całą noc. Przygotowanie zajmie tylko 10-15 minut. Mięso będzie tak delikatne i pikantne, że zachwycisz się jego smakiem.
Winna marynata
Jeśli chodzi o marynaty z alkoholem, warto eksperymentować. Tutaj na przykład opcja z winem jest niezwykle smaczna. Najlepiej jest przekonać się o tym samemu.
Składniki
- 400 ml wytrawnego czerwonego wina
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 gałązka rozmarynu
- Sól, pieprz, suszony tymianek do smaku
Przygotowanie
Nie ma tu nic skomplikowanego. Wszystko wymieszaj i polej mięso marynatą. W temperaturze pokojowej pół godziny wystarcza na zamarynowanie kurczaka. A potem możesz przygotować go w wybrany sposób, np. upiec w piekarniku.
Włoska marynata
W tym słonecznym kraju wszyscy korzystają z tego przepisu!
Składniki
- 25 ml soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- Sól, pieprz, wytrawne włoskie zioła do smaku
Przygotowanie
Pokrój filet z kurczaka w plastry. Dodaj wszystkie przyprawy. Wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw mięso w marynacie na pół godziny. A potem przyrządź według gustu. Włoskie zioła i oliwa z oliwek są tajną bronią tej marynaty.