Najlepsze marynaty do kurczaka. Pyszny kurczak stanie się hitem każdej imprezy

Popularność mięsa z kurczaka bardzo wzrosła ostatnimi czasy. W związku z tym wzrosła też liczba oryginalnych przepisów na przygotowanie tego rodzaju mięsa.

Dlatego postanowiłam przedstawiać Wam dziś najlepsze marynaty, idealne własnie dla mięsa z kurczaka. Dzięki nim odmienisz swój codzienny obiad w prawdziwe arcydzieło!

Piwna marynata

Marynata z Kurczaka

Składniki

  • 200 ml sosu sojowego
  • 150 g miodu
  • 200 ml piwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta czerwonej papryki
  • 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami. Zalej mieszanką kurczaka. Pozostaw mięso w lodówce na całą noc .

Nikt po spróbowaniu nie zgadnie wszystkich składników marynaty. Ale na pewno będzie zachwycony smakiem i poprosi o przepis.

Ostra marynata

Marynata z Kurczaka

Trudno znaleźć lepszą opcję, jeśli lubisz pikantnego kurczaka. Marynata jest łatwa do przyrządzenia. Potrzebnych jest tylko pięć składników.

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 ml soku z cytryny
  • Sól, zmielony czerwony pieprz do smaku

Przygotowanie

Posiekaj czosnek i cebulę. Posyp warzywa przyprawami. Dobrze wymieszaj. Dodaj sok z cytryny. Zalej kurczaka z mieszanką. Pozostaw na 6 godzin w lodówce.

Marynata z Kurczaka

Idealną opcją jest pozostawienie go nawet na całą noc. Przygotowanie zajmie tylko 10-15 minut. Mięso będzie tak delikatne i pikantne, że zachwycisz się jego smakiem.

Winna marynata

Marynata z Kurczaka

Jeśli chodzi o marynaty z alkoholem, warto eksperymentować. Tutaj na przykład opcja z winem jest niezwykle smaczna. Najlepiej jest przekonać się o tym samemu.

Składniki

  • 400 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Sól, pieprz, suszony tymianek do smaku

Przygotowanie

Nie ma tu nic skomplikowanego. Wszystko wymieszaj i polej mięso marynatą. W temperaturze pokojowej pół godziny wystarcza na zamarynowanie kurczaka. A potem możesz przygotować go w wybrany sposób, np. upiec w piekarniku.

Włoska marynata

W tym słonecznym kraju wszyscy korzystają z tego przepisu!

Składniki

  • 25 ml soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • Sól, pieprz, wytrawne włoskie zioła do smaku

Marynata z Kurczaka

Przygotowanie

Pokrój filet z kurczaka w plastry. Dodaj wszystkie przyprawy. Wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw mięso w marynacie na pół godziny. A potem przyrządź według gustu.

Włoskie zioła i oliwa z oliwek są  tajną bronią tej marynaty.

Przenieś się do Włoch we własnej kuchni i zaproś swoją rodzinę i przyjaciół. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!