Mannik ,,Zebra” – przepyszne ciasto o efektownym wyglądzie. Przepis idealny – wychodzi obłędnie

Mannik ,,Zebra” to wypiek o niezwykle efektownym wyglądzie i wspaniałym smaku.

Wielu z nas uwielbia wypieki z kaszy manny, gdyż są one puszyste i po prostu – przepyszne!

Przepis na ciasto z kaszą manną i kefirem, który dziś prezentujemy, jest niezwykle prosty. Niewątpliwą zaletą tego wypieku są wzory, które przypominają paski zebry. Na pewno zachwycą Twoich gości!

Do przyrządzenia ,,zebrowego” mannika będziesz potrzebować:

  • 1 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajek
  • 2 szklanek kefiru
  •  3 łyżek stołowych kakao
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ekstraktu waniliowego – do smaku
  • 1 łyżki stołowej oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Do miski wlej kefir. Następnie dodaje sodę, kaszę i przesianą przez sitko mąkę. Wszystko wymieszaj i odstaw na 20-30minut. Miękkie masło połącz z ekstraktem z wanilii oraz jajkami. Wymieszaj je z masą kefirową.

Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj olejem.

Naprzemiennie wlewaj do niej raz jasne, raz ciemne ciasto, formując ,,zebrę”. Opcjonalnie możesz zrobić za pomocą wykałaczki wzór pajęczyny.

Piecz ciasto w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut.

Tak przygotowane ciasto z kaszy świetnie smakuje polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!