Odkąd znam te przepisy – stale chudnę, a jem je nawet wieczorem. Te sałatki odchudzające z pieczarkami to hit w mojej kuchni.

Pieczarki to wspaniały dodatek do wielu dań. Sosy, pizze, mięso, pasty i oczywiście sałatki. Te ostatnie to hit każdego mojego przyjęcia.

To też wspaniały pomysł na pyszną kolację lub śniadanie. Sałatkę można podawać zawsze. Sałatki z pieczarkami są nie tylko pyszne, ale też lekkie. Poznajcie trzy pyszne dietetyczne przepisy na sałatki z pieczarkami. Jeśli raz je przygotujecie, to na pewno zostaną w waszym menu na stałe.

Sałatka z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 1 podudzie z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu (jeśli nie jesteście na diecie można zamienić na majonez)
  • 5 pomidorków cherry
  • 200 g kapusty chińskiej
  • 1,5 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Podudzie z kurczaka nacieramy ulubionymi przyprawami i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mięso kroimy na duże kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Smażymy na oliwie do zarumienienia.

Siekamy kapustę i kroimy pomidory. Mieszamy jogurt i musztardę. Tak powstałym dresingiem polewamy resztę składników. Wszystko posypujemy posiekanymi orzechami. Podajemy. Smacznego

Sałatka z ogórkiem i pieczarkami

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 2 ogórki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
  • przyprawy do smaku
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy na cztery części. Smażymy na maśle. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka kroimy na większe kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt (lub majonez) i przyprawy do smaku. Wszystko mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego

Sałatka z serem i pieczarkami

Składniki:

  • 250 g szynki
  • 300 g pieczarek
  • 100 g twardego sera (odtłuszczonego)
  • 80 g kukurydzy z puszki
  • 120 g fasoli z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pełne łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Ser trzemy na tarce. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki i szynkę smażymy na maśle (oddzielnie). Usmażone składniki mieszamy z serem, czosnkiem, jogurtem, musztardą i przyprawami. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Smacznego

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!