Nie będziesz mógł się oprzeć i stanie się atrakcją każdej uroczystości: Pyszny deser malinowy bez mąki.

Fantastyczny deser bez dodatku mąki, który będzie gwiazdą każdej imprezy. Niezwykle delikatny – wprost rozpływa się w ustach…Wypróbuj ten genialny przepis, a będziesz zachwycona!

Potrzebujesz:

  • 148 g budyniu malinowego
  • 180 g cukru pudru
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 8 jajek
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • blacha o wymiarach 45,2 x 37,5 x 4 cm

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 188 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 63 g budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Na wierzch:

  • 133 g białej czekolady
  • 113 g cukru pudru
  • 100 ml wody
  • 80 g mleka skondensowanego
  • 15 g syropu kukurydzianego
  • 7 g żelatyny
  • 33 ml zimnej wody

Dodatkowo:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 250 g dżemu malinowego
  • 200 ml syropu malinowego

Przygotowanie:

Do miski wbij 8 białek, wsyp cukier i ubijaj  na średnich obrotach na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka.

Następnie zmniejsz prędkość do minimum i dodawaj olej.  W misce wymieszaj budyń malinowy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj go do masy jajecznej i mieszaj za pomocą trzepaczki.

Ciasto mieszaj powoli, aż będzie zwarte i puszyste. Następnie wylej je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wygładź powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 – 25 minut.  W międzyczasie przygotuj krem waniliowy.  Wlej 2/3 mleka do garnka i pozwól mu się podgrzać. Dodaj budyń waniliowy do reszty mleka i wymieszaj. Wsyp cukier do garnka z mlekiem. Dodaj esencję waniliową i na koniec wlej mieszankę budyniu do gotującego się mleka.

Od czasu do czasu mieszając ostudź. W międzyczasie ubij miękkie masło.

Dodawaj porcjami krem ​​​​budyniowy do masła i kontynuuj ubijanie.

Ostudź biszkopt, odwrócić i zdejmij papier do pieczenia. Przekrój go na dwie części.

Dolną część posmaruj konfiturą malinową, 1/3 warstwą kremu. Kolejno ułóż biszkopty nasączone syropem malinowym.

Za pomocą szprycy cukierniczej nałóż krem w szczeliny między biszkoptami, a następnie rozprowadź jeszcze część kremu na wierzchu i wygładź powierzchnię.

Drugi biszkopt również posmaruj dżemem. Przykryj nim górę deseru.

Wierzch posmaruj pozostałym kremem i włóż deser do lodówki.  W międzyczasie przygotuj lukier. Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw. Do garnka wlej wodę i skondensowane mleko, dodaj cukier i zagotuj ciągle mieszając.

Następnie dodaj żelatynę, pozwól jej się rozpuścić, a na koniec dodaj syrop kukurydziany i połamaną białą czekoladę.

Po roztopieniu czekolady dobrze wymieszaj lukier trzepaczką i możesz dodać barwnik spożywczy.

Schłodź do około 29°C i polej lukrem wierzch deseru. Pozwól mu stwardnieć, pokrój i podawaj. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!