Przepis jest prosty w wykonaniu ich smak robi na każdym wrażenie. Makowe ślimaczki w kilka chwil.
2 940
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości prostym a zarazem niezwykle efektownym przepisem, zaoferuj im nasze makowe ślimaczki! Przepis jest prosty w wykonaniu ich smak robi na każdym wrażenie!
Potrzebne składniki:
4 łyżki cukru
50 ml ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży suchych
100 g margaryny
3 jajka
łyżka oleju słonecznikowego
250 ml mleka
łyżeczka cukru waniliowego
200 g maku
0,5 kg mąki
260 g chałwy
100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść z łyżką cukru w ciepłej wodzie. Dodaj do nich mleko, olej i resztę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym dodaj margarynę, cukier waniliowy, przesianą wcześniej mąkę oraz 2 jajka. Teraz zagnieć ciasto. Powinno być ono elastyczne.
Przejdź do przygotowania nadzienia. Mak zalej wrzątkiem i gotuj przez 10 minut, aby nadzienie nie okazało się gorzkie ani zbyt suche. Przecedź przez sitko, dodaj mak do blendera i wymieszaj razem z chałwą tak, by otrzymać jednolitą masę. Podziel ciasto na kilka części. Powinny być one równe.
Każdą rozwałkuj tak, by powstało owalne ciasto. Posmaruj je nadzieniem z maku i zwiń w rulon. Pokrój je na mniejsze kawałki tak, by wszystkie miały taką samą wielkość. Blachę do pieczenia natłuść olejem i wyłóż na nią ślimaczki. Jajko wymieszaj z cukrem pudrem. Taką mieszanką posmaruj zawiniątka.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni. Piecz przez 20 minut. Ślimaczki gotowe!