Drożdże rozpuść z łyżką cukru w ciepłej wodzie. Dodaj do nich mleko, olej i resztę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym dodaj margarynę, cukier waniliowy, przesianą wcześniej mąkę oraz 2 jajka. Teraz zagnieć ciasto. Powinno być ono elastyczne.
Przejdź do przygotowania nadzienia. Mak zalej wrzątkiem i gotuj przez 10 minut, aby nadzienie nie okazało się gorzkie ani zbyt suche. Przecedź przez sitko, dodaj mak do blendera i wymieszaj razem z chałwą tak, by otrzymać jednolitą masę. Podziel ciasto na kilka części. Powinny być one równe.
Każdą rozwałkuj tak, by powstało owalne ciasto. Posmaruj je nadzieniem z maku i zwiń w rulon. Pokrój je na mniejsze kawałki tak, by wszystkie miały taką samą wielkość. Blachę do pieczenia natłuść olejem i wyłóż na nią ślimaczki. Jajko wymieszaj z cukrem pudrem. Taką mieszanką posmaruj zawiniątka.